Nevelés

Ha amerikai akitát szeretnénk akkor mindenképpen vegyük figyelembe a fajtára jellemző sajátosságokat és igényeket. Az akiták merészek és akaratosak, amelyet 40-50 kg-os testtömeggel tesznek nyomatékossá, ezért fontos, hogy már egészen kis korába határozott nevelést kapjon.  Éberek, intelligensek és bátrak, védik a területüket az idegenekkel szemben, de nagyon hűségesek a gazdájukhoz és a családhoz. Imádnak játszani, kedvelik a mozgást és keresik a család társaságát. Erősek a vadászösztönei, más kutyákkal szemben agresszívak lehetnek, főleg az azonos neműekkel. Határozottan megvédik, ami az övék, így az ételt és játékaikat is.

Igen, nehéz esetek. A nevelés már pici korban kezdődik, fontos, hogy az etetéskor elfogadja, hogy a gazdája akár el is veheti tőle az ételt, másnak úgysem fogja hagyni. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha evés közben óvatosan matatunk az etető táljában, ha száraz tápot eszik. Jól fog jönni ez a kis tréning, ha egyszer majd valamilyen idegen tárgyak kell kiszedni a szájából, ami akár az egészségére is ártalmas lehet.

Az akita kölykök szeretik csipkedni az embert a fogukkal, persze ez még csak játék a részükről, de ahogy növekednek, ezek a szeretetteljes érintkezések már nyomot hagynak az ember bőrén. Mi a saját kutyáinknak megtanítottuk, hogy meddig játék a csipkelődés, ami még nem okoz nekünk fájdalmat, de ha ez zavaró valakinek, akkor természetesen érdemes erről teljesen leszoktatni őket, amíg lehet.

Más kutyákkal való kapcsolatuk talán a viharos szóval jellemezhető a legjobban. Maguknak valók, nem nagyon fogadnak el más kutyát, állatot maguk körül. A maximális elvárható tartós társas kapcsolatuk egy szuka és egy kan pár, és itt a vége. Mindezek ellenére korán el kell kezdeni a szocializációjukat, más kutyák közelségét elfogadtatni velük. Ez az elején általában jól megy, de mindig legyünk résen, főleg ha kezd ivaréretté válni. Nem véletlen, hogy nem látni akitákat szabadon a kutyafuttatóban vagy sétáltatás közben. Ezzel nem szeretnénk senki kedvét elvenni ezektől a kis makrancos kutyáktól, de tudni kell, hogy más kutya társaságában a gazdinak is ébernek kell lenni, mivel nekik is van intim szférájuk, amibe nem érdemes más kutyát beengedni.

Az emberekkel való kapcsolatuk nagyon függ attól, hogy milyen nevelést kaptak, mint általában a kutyák esetén, de azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy folyamatos felügyeletet igényelnek más emberek társaságába. Megfelelő nevelés mellett kifogástalanul viselkednek az emberek környezetében, minden további nélkül be lehet ülni velük egy étterembe, végig fogják várni az étkezést. Egyet azonban ne felejtsünk el, ők nem játékszerei a gyerekeknek és persze felnőtteknek sem. Előfordulhat, hogy ha nem találnak valakit szimpatikusnak, akkor határozottan adják tudomásunkra, ami lehet elhúzódás, vagy egy rövid morranás is. Ilyen esetekben jól jön a gazdi megnyugtató simogatása.

Az amerikai akita határozott gazdikkal tud harmonikusan együtt élni, amely egymás tiszteletén alapul. Ha első kutyaként választjuk, akkor érdemes szoros kapcsolatot kialakítani olyannal, aki jól ismeri a fajtát és tanácsot tudunk kérni tőle.

Etetés

Ez egy meglehetősen érzékeny kérdés, és nem csak a kutya szemszögéből. Mielőtt hosszas győzködésbe kezdenénk, saját tapasztalatainkat szeretnénk megosztani, amely a mi kutyáink esetén bevált. Természetesen sok módja van annak, hogy egészségesen tápláljuk kutyáinkat, de vigyázzunk a divatokkal, ugyanis ezt a kutyák nem ismerik, ők csak éhesek.

Három alapvető dolgot szeretnénk rögzíteni, amely biztosan alapja minden táplálási módnak:

  1. A kutya étrendjét úgy állítsuk össze, hogy egyéni energiafelhasználásának megfelelő mennyiségű legyen és vigyázzunk arra, hogy se alul, se túl ne etessük őket.
  2. Nagytestű kutyát érdemes naponta kétszer etetni, és utána egy rövid pihenő időt biztosítani, elkerülendő a gyomor- vagy bélcsavarodást.
  3. Vannak ételek, amelyek különösen veszélyesek a kutyáknak, így például az édesítőszer, ami a kutya pusztulását is okozhatja.

Mi a legegyszerűbb, egyben legkiszámíthatóbb módját választottuk a kutyáink etetésére, lényegében csak száraz tápot kapnak, abból viszont az egyik legjobb minőségűt. A táp leírásában részletesen megtalálható, hogy fehérjéből, zsírból, szénhidrátból mennyit tartalmaz, illetve hosszú listában sorolja fel, hogy milyen vitaminokkal, nyomelemekkel segítjük a kutya egészséges táplálását. Igyekszünk kerülni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, nekünk a magas fehérjetartalmú tápok nem váltak be és nem adunk olyan ételt a kutyáinknak, amit mi eszünk, vagy annak maradékát. Valószínűleg többekben ellenkezést vált ki, hogy egyetlen finom falatot sem adunk kutyáinknak, amit mi eszünk, még egy kis rántott húst sem. Ennek egyszerű oka van. Szeretjük a pihenésünket a kutyák társaságában tölteni, és néha beülni egy finom ebédre, amely egyáltalán nem zavarja a kutyáinkat, illetve ők sem zavarnak mást. Tudják, hogy ez nekik csak pihenőidő, de nem az etetés ideje. A másik oka, hogy nekik nincs szükségük fűszerre, ráadásul néhány összetevő kifejezetten ártalmas nekik, mint például a hagyma vagy fokhagyma.

Néhány speciális étrend, ha probléma van:

  1. Ha tartósan fennáll a hasmenés, akkor érdemes megnézni, hogy nem túl sok fehérjét kap-e a kutya, és valamilyen „gyengébb” táppal próbálkozni. Időszakos hasmenés esetén az állatorvos tanácsai mellett egy kis főtt rizzsel segíthetünk túljutni a nehézségeken.
  2. Főtt vagy nyersen reszelt gyökérzöldségekkel tehetjük változatossá az étkezésüket.
  3. A kint tartott akitáknál a téli időszakban egy kis főtt hús kiegészítés jól jöhet a megnövekedett energiaigényhez, de ez a megemelt száraz táp adaggal is kompenzálható.
  4. Előfordul, hogy lenyelnek apróbb dolgokat, amit nem tudnak megemészteni, például apró kavicsot. Ilyenkor mindenképpen menjünk el állatorvoshoz, de ha azt javasolja, hogy egy kicsit várni kellene, hátha beavatkozás nélkül is kiürül, akkor egy kis főtt sütőtökkel segíthetünk, amely jótékonyan körbeveszi az idegen tárgyat.

Persze a fentieken kívül még sokféle módon etethetjük a kutyánkat, de ha kétségeink vannak, akkor érdemes a tenyésztőt, vagy az állatorvost megkérdezni.

Sétáltatás

Imádnak sétálni, jót tesz nekik a mozgás. Vannak általános szabályai a sétáltatásnak, ami minden kutya esetében fontos, például nyáron a felhevült aszfalt megégetheti a kutya mancsát, füves, erdős részen a kullancsok jelentenek veszélyt, amelyek ellen többféle módon is védekezhetünk. Ezek nincsenek másként az amerikai akiták esetén sem, de van egy pár kérdés, amit érdemes megfontolni.

  1. Behívható-e a kutya? Azaz, ha póráz nélkül elengedjük, akkor hívásra biztosan visszajön-e. A válasz az, hogy lehet. Minden behívásnál az akita önfejűsége, vadászösztöne fog szembe kerülni az engedelmességgel. A békesség kedvéért maradjon inkább pórázon.
  2. Összeszagolhatnak? Az akita nehezen visel el más kutyát maga körül, még jó szocializáció mellett is, ezért kölyökkorban óvatosan odaengedhetjük más kutyához (persze csak, akkor ha a másik jól viseli a társaságot), de a későbbiekben érdemes lehet kerülni a kapcsolatteremtést más kutyákkal.

A futás fokozott megterhelést jelent az ízületeiknek, így a sérülésveszély miatt megfontolandó lehet.

Mindemellett békésen lehet velük sétálni a természetben vagy városi környezetben is. Türelmesek, ha megállunk egy kis pihenőre, vagy beszélgetésre másokkal, érdeklődőek és kíváncsiak mindenre. Jó program velük sétálni.

Gondozás

Az Amerikai Akiták nem igényelnek speciális gondozást, azonban néhány dologra fontos figyelmet fordítanunk. Erőteljes lábaikat gyakran fenyegeti ízületi sérülés, amelyet akár egy rossz mozdulat is okozhat. A megelőzés érdekében másfél éves korukig porcerősítő, ízületvédő készítményeket adhatunk nekik. A legtöbb ízületvédőt nem lehet túlkínálni, így akár folyamatosan is adható, bár meglehetősen drágák.

Az Amerikai Akiták szívesen heverésznek Szfinx-pózban, amely mellső könyökük sérülését okozhatja. Először a szőr kopik ki az érintett területen, majd a bőr is kisebesedik, vérzővé válik. Gyógyítása nem egyszerű, azonban az ilyen típusú sérülések kezelésére használt krémek segítségével jól kezelhető. A megelőzés is fontos, ugyanis betonnal, járókővel borított kennelek esetén gyakrabban alakul ki a sebesedés, ezért érdemes más felületet készíteni pl. apró kaviccsal felszórni a talajt.

A szájhigiéniáért sokat tehetünk, ha néha megmossuk a fogaikat, illetve rágószalagokat, vagy más fogtisztító készítményeket adunk nekik. Ezzel nem csak a fogak szuvasodását kerülhetjük el, hanem a fogkőképződést is csökkenthetjük.

A fentiek mellett figyelmet érdemel még az etetésük, függetlenül attól, hogy milyen tápot és kiegészítőt adunk nekik. Nagytestű kutyáknál előfordulhat a gyomor- vagy bélcsavarodás, amely végzetes kimenetelű is lehet, amelyet a többszöri étkezéssel kerülhetünk el. Kölyök korban naponta háromszor, ezt követően pedig kétszer érdemes etetni az Amerikai Akitát. Az etetések után pedig biztosítsunk nekik egy rövid pihenő időt, amíg rendeződik az emésztésük.

Az etetéssel összefüggésben fontos még megemlíteni, hogy sose etessük túl a kutyát. Az emberhez hasonló problémákat okozhat az állatnak is, ide értve azokat a mozgásszervi problémákat, amelyek küllemükben is hátrányosan befolyásolják őket. A túlsúlyos kutyák lába meghajlik, ujjaik szétnyílnak, a megnövekedett terhelés miatt ízületeik könnyebben sérülnek.

Tartás

A kennel kialakításánál vegyük figyelembe, hogy az Amerikai Akita hátsó lábára állva közel embermagasságú, így az alacsonyabb kerítések tetején már meg tud támaszkodni, és akár át is mászik rajta, ezért legyen legalább 180 cm magas. A hagyományos egymásba fűzött szálakból álló drótkerítés hátránya, hogy annak egyetlen szálát meghúzva a teljes kerítés kibomlik, így ez nem megfelelő a számukra. Mindenképpen erőteljes, merev kerítést készítsünk nekik, amely ellenáll annak is, hogy esetleg alá ásson a kutyánk és ott szökjön ki. A betonozott vagy térkővel kirakott felület kisebesítheti a kutya könyökét, ezért érdemes a kennel egy jelentős részét apró folyami kaviccsal felszórni.

A kutyaház tekintetében nincs különleges igény, lényegében se bélelést, se fűtést nem igényel, csak arra figyeljünk hogy védelmet nyújtson a szél ellen és száraz menedéket adjon csapadékos időben.

Kutyáink egész évben kint vannak a szabadban, ugyanis a benti hőmérséklet általában már meleg számukra. Nyáron persze érdemes legalább egy nagyobb árnyékos területet biztosítani nekik. Ha megoldható, akkor bármilyen egyéb hűsölési lehetőséget élvezni fognak.

Ápolás

Az akiták nem igényelnek speciális gondozást, hasonlóan más kutyákhoz a fésülés, a fürdetés, a karomvágás és a fültisztítás elengedhetetlen. Évente kétszer-háromszor vedlenek, ami jelentős szőrhullatással jár. A vedlést érdemes segíteni gyakori fésüléssel, keféléssel, hogy az elhalt szőrszálak távozhassanak. Néhány havonta érdemes megfürdetni őket, de ha saját magunk szeretnénk elvégezni, akkor használjunk vízkicsapatót a szárításhoz, ugyanis a dús, két rétegű szőrzetük miatt a hagyományos hajszárítók nem megfelelőek. A szőrzetük nem igényel vágást.

A fültisztítás hetente, két hetente szükséges, ilyenkor vattakorongra öntött fültisztító folyadékkal óvatosan áttöröljük a fület belülről. Ezen felül lényegében már csak a havi karomvágást igénylik.

Ezeket a kis rituálékat érdemes már a kölyökkorban elkezdeni, egyrészt az ápoltság miatt, másrészt, hogy hozzászokjon és ne egy kemény harc legyen minden fürdetés, vagy fésülés.

A fentiekben leírtak a saját tapasztalatainkon és ismereteinken alapul, amivel segíteni szeretnénk azoknak, akik amerikai akitát tartanak, vagy szeretnének maguknak. A leírtak nem helyettesítik az állatorvos ajánlását, tanácsait így az ő iránymutatását mindenek felett érdemes betartani, hiszen ő látta a kutyát és az aktuális problémájára vonatkozóan adja a kezelést.